Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери " Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море." (Антоан дьо Сент-Екзюпери)
Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери
FR | BG | EN
"

  "
Национална олимпиада по френски език

С тържествен концерт на 23 март се откри Националната олимпиада по френски език, чийто символичен домакин тази година бе Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ – гр. Пловдив. Официални гости на събитието бяха държавни експерти от МОН, РУО и членовете на Националната комисия по оценяването.

С едночасов концерт, в който участваха ученици от Френската езикова гимназия, бяха посрещнати 106 участници от цялата страна- от 8 до 12 клас, както и техните учители.

Ученичката Таня Недева от 9 г клас с изпълнение на цигулка, мелодията от Мулен Руж – „Кан-кан“ , постави началото на концерта, който продължи с приятелски музикален поздрав, отправен към всички участници в олимпиадата – вокалната група към училището представи песента „L'oiseau et l'enfant“, в която с най-прекрасните думи „Оn va découvrir sur ce monde l`amour“ („Ще открием на този свят любовта“) младите изпълнители показаха красотата и звучността на френския език.

Родопската народна песен, изпълнена от ученичката Мила Къдринска под автентичен съпровод на гайда, повдигна настроението в залата.

Фрагменти от безсмъртната творба на Антоан дьо-Сент Екзюпери на прекрасен френски език представиха ученици от 8 до 12 клас. Под ръководството на г-жа Кристина Кирякова и г-гжа Анна Димитрова децата бяха изработили костюмите и декорите си. Мъдрите думи на Екзюпери, поместени в една толкова кратка творба, прозвучаха като повод да се замислим за живота и света около себе си и да не забравяме онези малки нещата, които ни правят истински щастливи: „Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“ В духа на голямата мъдрост на Малкия принц прозвуча и песента, изпълнена от Мария Стойнова „Pas Sans Toi“ („Не без теб“).

В този пролетен ден не закъсня и приятелският поздрав от малките ученици на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ - Калоян Василев и Полина Манолова, които изсвириха на флейта „Дует за две флейти“ от Франсоа Дювиен и пиеата „Закъснялата ваканция“ от Джеймс Рай, последван от изпълнение на Студио за модерни танци към Дом на културата „Борис Христов“.

Финалните акорди, с които бе открита Националната олимпиада по френски език, бяха поставени от две изпълнения – на български и на френски , с които учениците от Френска езикова гимнация пожелаха на всички участници успешно представяне в надпреварата и колекция от прекрасни спомени от нашия град.

Водещите на събитието, Микаела Джамджиян от 11 и клас и Иван Иванов от 11 е клас, спечелиха вниманието и симпатиите на всички с професионализъм, чар и елегантност.
Френска езикова гимназия "Антоан дьо-Сент Екзюпери"
© Всички права запазени - 2009 - 2019 г.