Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери " Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море." (Антоан дьо Сент-Екзюпери)
Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери
FR | BG | EN
"

  "
ДИСКУСИЯ ЗА 10-ГОДИШНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ

ДИСКУСИЯ ЗА 10-ГОДИШНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ
ВЪВ ФРЕНСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „АНТОАН ДЬО СЕНТ-ЕКЗЮПЕРИ”

На 17 април 2018 год. във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ гостува д-р Красимира Василева – председател на Националното сдружение на българските европейски клубове.
Срещата е част от поредицата инициативи, организирани във връзка с избора на гимназията за училище посланик на Европейския парламент за 2018 година. Темата на своеобразната кръгла маса, в която взеха участие повече от 80 ученици и учители, бе „Европейският път на България”.
В хода на дискусията бе отбелязано, че последните 10 години от развитието на България са белязани от членството на страната ни в Европейския съюз. Учениците споделиха, че виждат положителна промяна в нагласите на обществото и в подобряване на стандарта на живот чрез няколко обстоятелства, които значително са повишили самочувствието на българите и възможностите за реализация – свободното пътуване, липсата на утежняващи роуминг такси, свободата да учиш или участваш в европейски образователни проекти, свободните пазари за работа, които са активни в страните-членки на Европейския съюз. Те изразиха своя критичен поглед доколко европейските ценности са се превърнали в норма на нашето поведение.
На въпроса какво очакват от Българското европредседателство, учениците бяха много активни. Основната посока на техните размисли бяха по посока на популяризиране на българската култура и история като световна ценност и европейска значимост. Беше споделен опит от доброволчески инициативи, в които са взели участие ученици от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, свързани с представяне на забележителностите на град Пловдив на чуждестранни туристи и акредитирани делегации. Именно целенасочената работа за представянето на Пловдив през 2019 год. като европейска столица на културата ще бъде добавената стойност към едно позитивно отношение към България.
Насочено бе вниманието към предстоящите европейски избори през 2019 година като акцентът бе поставен върху необходимостта от формиране на активна гражданска позиция и върху това колко е важен гласът на младите за бъдещето на Европа. „Да си европеец е голяма отговорност, която всички млади хора трябва да припознаят като своя лична кауза”, споделиха младшите посланици.
В края на срещата д-р Красимира Василева подчерта, че Европейският клуб във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ винаги е показвал активност, постоянство, креативност и задълбоченост в работата си. Младшите посланици бяха поздравени от г-жа Василева за изразената им позиция по отношение на отговорностите, които смятат, че всеки трябва да поеме, като по този начин те опровергават упреците към българската младеж.
Старшите и младшите посланици на Европейския парламент в гимназията отправиха призив за мирна и просперираща Европа.
Френска езикова гимназия "Антоан дьо-Сент Екзюпери"
© Всички права запазени - 2009 - 2018 г.