Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери " Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море." (Антоан дьо Сент-Екзюпери)
Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери
FR | BG | EN
"

  "
УЧЕНИЧКА ОТ ФЕГ ПЪРВА В ЕВРОПА И ВТОРА В СВЕТА

Огромен успех за България, извоюван от Лора Тоскова, ученичка от XIIИ клас на Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“ - град Пловдив.
Лора е ученичка от китайската паралелка на ФЕГ. В началото на октомври тя замина за Китай за участие в заключителния етап на Международното състезание „Китайски езиков мост“, след като през месец април бе избрана да представи страната ни. Това е най- престижното състезание по китайски език, което се предава по националната телевизия на КНР. То се проведе в град Кунмин, провинция Юнан и в него взеха участие над 300 състезатели от 99 държави от всички континенти. Лора изпревари претендентите от 34 европейски държави и зае призовата позиция – първа в Европа.
Милиони зрители станаха свидетели на различните кръгове, в които участниците говориха на традиционен китайски език, представяха таланти и отговаряха на въпроси от различни области като литература, география, история и култура на Китай.
На 22 октомври се състоя финалът на състезанието между победителите от различните континенти: България, Северна Корея, Камерун, САЩ и Австралия.
Европейската победителка Лора Тоскова се класира на второ място в света. Тя впечатли журито с езиковите си умения, знанията си за Китай и танците, които бяха част от репертоара ѝ. Възпитаничката на ФЕГ спечели правото на едногодишна стипендия за обучение в Китай.
Училищната общност на ФЕГ се гордее с изключителното постижение на Лора. Учениците и учителите ѝ очакват с нетърпение нейното завръщане, поздравяват я и ѝ пожелават много бъдещи победи по пътя на реализацията ѝ.
Френска езикова гимназия "Антоан дьо-Сент Екзюпери"
© Всички права запазени - 2009 - 2019 г.