Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери " Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море." (Антоан дьо Сент-Екзюпери)
Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери
FR | BG | EN
"

  "
Успех на ученици в Конкурс по превод за ученици от френски езикови гимназии, организиран от Сдружението на преводачите и ИК „Колибри”

Уважаеми родители, ученици и приятели на ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“,

С голямо удоволствие Ви съобщаваме за големия успех на наши ученици в Конкурса по превод за ученици от френски езикови гимназии, организиран от Сдружението на преводачите и ИК „Колибри” за 2019 г.
Конкурсът навърши вече 36 години. При всяко свое издание той е активно подпомаган от Френския институт в София, Асоциацията на преподавателите от и на френски език, българските секции на Асоциацията на носителине на ордена на Академичните палми - АМОПА и на журналистите франкофони, Международната организациа на Франкофонията и Представителството за България на Университетската агенция на франкофонията.
Тази година за осми пореден път освен превод на проза, беше включен и превод на поезия, като отново беше избрана творба на белгийския поет Морис Карем. /14 ученици от ФЕГ дръзнаха да опитат професията на преводач на поезия. Техните преводи можете да прочетете тук./
В конкурса участваха над 750 ученици от 20 училища.
На 24 април 2019 г. жури, съставено от членове на Сдружение на преводачите, Френски институт, АМОПА и Българска секция на журналиисти франкофони, определи награди на 10 ученици в две категории – проза и поезия:
За превод на проза:
II награда ( съвместно с Асоциацията на преподавателите от и на френски език)
Савина Ипократова, ФЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери", Пловдив
За превод на поезия:
І награда (съвместно с Представителството за България на Университетската агенция на франкофонията )
Миглена Богданова, ФЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери", Пловдив
Наградите ще бъдат връчени на церемония на 16 май от 12 ч. в зала "Славейков" на Френския
институт в София.

Ръководството и педагогическият екип на ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ поздравяват Савина и Миглена, гордеят се с техните постижения и им пожелават нови творчески успехи.
Френска езикова гимназия "Антоан дьо-Сент Екзюпери"
© Всички права запазени - 2009 - 2019 г.