Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери " Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море." (Антоан дьо Сент-Екзюпери)
Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери
FR | BG | EN
"

  " <<назад
Инициативи, празници и тържества

"
2013-2014
Честване на 120 – годишнината на списание „ Природа „


Виж галерия

От 12 до 13 ноември 2013 г. в София се проведе честване на 120 – годишнината на списание „ Природа „
Първият брой на научно – популярното списание „ Природа „ излиза през 1893 г.с подзаглавие „ Илюстриран журнал за наука, стопанство, лов и риболов „.Идеята на списанието е била за ограмотяването на българския народ, да популяризира и да подпомогне българската наука, да насочи вниманието към природата и нейното опазване. Тази мисия се реализира успешно вече 120 години, като се адаптира към проблемите на съвремието.
Днес списанието е насочено към младите хора. То е достоверен източник на знания, тъй като се базира на научно доказани истини. Стимулира младите хора да познават и опазват природата, подсказва им нови идеи и перспективи за развитие.
Министерство на образованието и науката е съорганизатор на юбилея и във връзка с това във ФЕГ „ Антоан дьо Сент – Екзюпери „ бе проведена дискусия и бе представена излоба.
Темата на дискусията, която избрахме е „ Технологиите – за или против природата „. Изборът ни бе провокиран най – вече от това, че съвременните технологии напълно са завладяли света и вниманието ни.
Дискусията бе проведена от част от участници в дискусионен клуб „ Човекът на 21 век – хранене, хигиена, здраве „. Гости на мероприятието бяха ученици от различни възрастови групи ( 10, 11, 12 клас ). Чрез забавни въпроси дискутиращите успяха да заинтересоват и да мотивират гостите и те не се притесняваха да отговарят на въпросите, дори и да не знаеха верния отговор.

Учениците:
1. Сиана Николова – 12 А клас
2. Иван Рабушев – 11 Г клас
3. Елена Митева – 11 Г клас
4. Георги Димитров – 11 Г клас
5. Росита Лазарова – 11 Г клас
6. Вилияна Терзиева – 11 Г клас
7. Виктория Тенева – 11 Г клас
8. Бирсен Баджаклъ – 10 В клас
9. Мария Запрянова – 10 Г клас
проявиха изключително отговорно отношение към идеята, показаха отлични комуникативни умения и умения за работа в екип, както и богато творчество и артистичен дух.
С богата изложба от 11 живописни творби се представиха и участниците от ателие „ Контражур „. В творбите бяха отразени чара, красотата и хармонията в природата. Според авторите на творбите:
1. Ирма Рашева – 9 Е клас
2. Елена Арабаджян – 9 З клас
3. Дора Донкова – 10 Д клас
4. Адриана Кръстева – 10 В клас
5. Никол Ненова – 10 Г клас
6. Мери Терзиева – 9 Е клас
7. Пламена Гологанова – 11 В клас
8. Габриела Георгиева – 9 Е клас
9. Екатерина Ваклинова – 9 Е клас
целта им е „ цветно и с четка „ да привлекат вниманието на своите приятели и съученици и по този начин да обогатят познанията и културата си за опазване на растителните и животинските видове.

Мари Фурнаджиян        Петя Николова
Френска езикова гимназия "Антоан дьо-Сент Екзюпери"
© Всички права запазени - 2009 - 2019 г.