Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери " Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море." (Антоан дьо Сент-Екзюпери)
Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери
FR | BG | EN
"

  "
Постижения и награди

« назад
МОЯТА МЕЧТА ЗА ПЛОВДИВ


      Пловдив е моят роден град. Тук е мястото, където съм се родила, където са семейството и приятелите ми. Това е родната стряха, която изпълва сърцето ми с любов и носталгия. Има едно кътче в душата, което е съхранило всички спомени, преживени тук.
      Пловдив е един велик град, доказал на света, че въпреки всички войни и разрушения е достоен да съществува. Пловдив въплъщава в себе си старинния и модерния град, величествена природа и възрожденския приповдигнат дух. Той е дал не само на България, но и на света хора като Христо Г. Данов, Найден Геров, Борис Христов, Милчо Левиев и други. Трябва да отбележим, че и най-ползотворният период в творчеството на Вазов е точно тук, в Пловдив.
      Моята мечта за Пловдив е да съумее да запази през годините, както досега, своя неповторим чар, своята топлина и уют. Може би моята мечта ще Ви се стори малко старомодна, дори невъзможна, имайки предвид развитието на технологиите, но аз съм дълбоко убедена, че ще прославим българския род едва когато съумеем да запазим корените и историята си. Картината, която възниква в съзнанието ми, е далеч по-различна от тези, които виждаме всекидневно навсякъде. И сега Вие самите ще се убедите в това.
      Надявам се, че повечето българи са посещавали или поне са чували за старата част на Пловдив. Това е мястото, което ме оставя безмълвна и горда. „Старият Пловдив” е един спомен, едно светло минало, което ни връща в години, велики за България. Това е мястото, където човек открива себе си и корените си. Тесните калдъръмени улички, архитектурата и духът, който носи Старият град, са неповторими. Материалната култура носи атмосфера, има своя душа, тя говори. Това придава характер, а с годините и стил, специфичен за това място. Този стил е гласът на моя град, който свързва минало, настояще и бъдеще. Мечтая и моите деца да се докоснат до това великолепно, пълно с история кътче. В съзнанието ми изплува бъдещият Пловдив, който пленява и омагьосва всички с културата и великите си личности, оставили светло слово в нея. Поколенията ще се гордеят с предците си, че са съумели да запазят частица от древността, така както ние се гордеем сега. Чела съм, че Пловдив със своите тепета прилича на Рим. Аз бих се замислила, не е ли Рим този, който прилича на един български град. Бих искала моят роден град да възпита поколение, което да прослави своя род и родина по света.
      За мен Пловдив е свещен град. Щастлива съм, че живея тук. Силно се надявам, че ако всички с общи усилия се опитаме да бъдем по-добри, нашият град ще блести с още по-голяма сила както в нашите, така и в очите на другите държави. Защото всеки, докоснал се до неповторимата магия на Пловдив, остава запленен завинаги.
      Пловдив - един неповторим град. Всеки от нас живее с принадлежността към народността си и самочувствието, породено от нея. Независимо от това къде се намираме, ние носим родния си град навсякъде – в мислите, в спомените, в душата си. Мечтая точно това да се запази у хората – любовта към род и родина. Тези чувства са нашият безценен подарък към майка България, която ни е дала подслон, семейство, любов, минало и настояще.
      Помнете България! Разказвайте за нея и за родния си град! Гордейте се с историята и предците си! Мечтайте и обичайте, за да може нашето поколение да остави на света една светла и чиста България, така както направиха Левски, Ботев, Вазов и всички герои, дали живота си за нас!

Лилия Мерджанова,
17 години
Френска езикова гимназия "Антоан дьо-Сент Екзюпери"
© Всички права запазени - 2009 - 2019 г.