Бинарен урок на тема „Любов и неврони“ във ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“

 „Гърците имат четири думи за любов и всяка една от тях описва различен нюанс на това чувство. Сторге е нежната майчина любов, филия – приятелската обич. Ерос – сексуалната любов. Агапе е голямата любов и събира всички други видове в едно върховно чувство!“

Из „Сред лимоновите дръвчета“  от Надя Маркс

 

Вълнуваща тема завладя участниците и публиката на бинарния урок „Любов и неврони“, проведен на 16.02.2024 г. Урокът, съчетал в себе си наука  и поезия, разкри тайните на любовта от гледната точка на невронауката, представяйки я като танц на неврони и емоции.

Талантливите ученици на ФЕГ от групите в ХI клас по профилирана подготовка по български език и литература и по биология и здравно образование се гмурнаха в дълбините на собствените си емоции и изследваха четирите типа любов, описвани от гърците. Редувайки научни факти с прочувствена поезия, те преведоха всички присъстващи през трепетите на първата любов, болката от раздялата, майчините нежност и тревога, искреността на чистото приятелство и дълбоката неразривна обич на сродните души. Младежите се вслушваха в себе си и после смело гледаха другите, прочитайки трудните за произнасяне термини или красиви думи, защото и в науката, и в поезията  е важна смелостта да вярваш.

Нека някой ме мрази,

нека други ме лъже,

нека ме предаде приятеля –

само ти,

ти си длъжен

да си истински, като злато.

Със съвършенство аз те наказах,

върху вярата си те разпънах…

Ти,

от мойта любов белязания,

върви, без да се препънеш!

 

Станка Пенчева

 

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации