Да засадим въздух за нашите деца

 

Под мотото „Да засадим въздух за нашите деца“ премина учебният ден на 25 септември във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“. С помощта на фондация „Детски книги“ в двора на гимназията беше оформен зелен кът за четене с 5 нови пейки и 36 дървета и храсти. ФЕГ е едно от петте училища в България и единственото в Пловдив, включено в пилотната програма за изграждане на зелени кътове за четене. Внимателно подбраните растителни видове са съобразени със спецификата на терена. Японска вишна, японски цъфтящ рак и лавандула ще радват с красотата и аромата си възпитаниците на училището.

Учениците от Х-е и Х-ж проведоха един различен и запомнящ се час по биология, в който имаха възможността да участват в засаждането и поливането на дърветата и храстите, на които те и следващите випуски ще се радват. Децата споделиха искреното си вълнение от това, че засаждайки дърво, са направили едно от трите най-важни неща в човешкия живот.

Зеленият кът за четене е точно под библиотеката и е нейно естествено продължение, защото желаещите да четат, обсъждат и споделят прочетеното стават все повече. Децата получиха и професионални насоки как да се грижат за дърветата. След това в училищната библиотека се проведе дискусия, свързана с глобалните екологични проблеми, пречупени през призмата на литературата и през погледа на участниците – ученици от ХI и XII клас. Училищната библиотека получи ценни художествени книги и енциклопедии на екотематика.

За всички нас това беше ден, изпълнен с много красота, смисъл и надежда за по-чист град, изграден от активни и мислещи млади хора.

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации