Димана Ранделова от 10 б клас на ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ с награда от конкурс за превод от френски език

 

И тази учебна година ученици от ФЕГ взеха участие в конкурса по превод на името на Иван Иванов, изтъкнат преводач от френски, италиански, румънски и руски език. Конкурсът се организира от ІV Езикова гимназия „Фредерик-Жолио Кюри“ – гр.Варна в партньорство със Сдружение на преводачите в България, издателство „Колибри“, Френския институт и Испанското посолство в България, с подкрепата на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, Асоциацията на носителите на Академичните палми в България, Българската секция на Съюза на Франкофонската преса, УН при IV ЕГ – Варна, РУО-Варна, Община Варна, Националния дворец на децата.

Конкурсът за превод на проза и поетична творба е насочен към ученици от 10, 11 и 12 клас на профилираните гимназии и училища с интензивно изучаване на френски и испански език в България.

И тази година той се проведе в два етапа, като в него взеха участие над 150 ученици от цялата страна.

На 27 май 2022 в град Варна се състоя награждаването на отличените ученици, сред които е и Димана Ранделова от 10.б клас на ФЕГ. Тя е единствената ученичка от гр. Пловдив, получила признание за превод от френски език в категория „Поезия“.

Насладете се на поемата и чудесния превод на Димана!

Secret

Pierre Reverdy

 

La cloche vide

Les oiseaux morts

Dans la maison où tout s’endort

Neuf heures

La terre se tient immobile

On dirait que quelqu’un soupire

Les arbres ont l’air de sourire

L’eau tremble au bout de chaque feuille

Un nuage traverse la nuit

Devant la porte un homme chante

La fenêtre s’ouvre sans bruit

Тайна

Пиер Реверди

 

Безмълвна камбана

И птица дори не прелита

Къщата в тишина обвита

Часът е девет

Земята и тя неподвижна

Едва доловима въздишка

Клони описват усмивка

Роса потрепва по листата

Облак плува в тъма

Мъж пее в тишината

Прозорецът открехва се едва

 

„Като най-важно искам да благодаря на учителите си за подкрепата! Изключително щастлива съм, че трудът ми е бил оценен. За мен беше по-скоро удоволствие да участвам, тъй като още от малка поезията ме влече и обичам да изкарвам емоциите си на лист хартия. Това ме подтикна да се запиша за участие в този конкурс и наистина се чувствам удовлетворена, щом журито е оценило моята интерпретация на поемата “Secret”. А колкото до това какво е поезията за мен, освен че е нещо изключително красиво, тя е и начин да се откъсна от реалността, от всички и всичко. Да остана сама със себе си и чрез писането да открия себе си.“

Ръководството и педагогическият екип на ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ поздравяват Димана с пожелание да продължава да развива таланта си и да постига успехи.

 

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации