Дипломирането във Френската – рицарски награди, трогателни речи и много сантимент в снимки с любимите учители

Днес 182 зрелостници от Френската гимназия получиха своите дипломи за средно образование. Специалните „рицарски награди“ бяха 13 – седем ученици бяха отличени за изключителния резултат от 6.00 на държавен зрелостен изпит с титлата „рицар на познанието“, а шестима ученици получиха своето рицарско отличие – „рицар на науките“ – първенец на випуска с общ успех 6.00 от целия срок на обучението. От целия випуск 72 отличници получиха своите дипломи за средно образование и книги с послание от Мариела Николова – директор на училището. На зрелостните изпити учениците от Френската могат да се похвалят с 48 отлични оценки от втората задължителна матура по чужд език, а 8 са отличните оценки от матурата по български език.

Обръщение към своите учители направиха три от пълните отличници на випуска – Екатерина, Ася и Александра, в което те нарисуваха с думи последните пет години от живота си във Френската – „осем големи и задружни семейства, които разбрахме, че когато сме заедно, сме по-силни“, отправиха благодарствени слова към учителите си, на които дължат своето порасване и оформянето им като личности, готови да поемат напред със самочувствието на успешни млади хора. В края на своето обръщение от името на випуска обещаха никога да не се предават, защото един от най-важните уроци, които са научили е, че няма невъзможни неща.

Обръщението на госпожа Николова към учениците носеше акцента на темата от матурата по български език и литература – тежестта на думите. С кратка поучителна история за ролята на това, което говорим,  и с любим цитат от любима героиня от детството Пипи Дългото чорапче: Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите. госпожа Николова пожела на зрелостниците с лекота да откриват и намират своето място в този динамичен свят и винаги да се стремят да оставят нещо след себе си.

Снимки с любими хора, нежна френска музика, летящи шапки из двора на училището… и трудността да си тръгнеш от училище, защото знаеш, че вече няма да се върнеш в класните стаи като ученик … .

 

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации