Емоции, музика и биология, съчетани в интердисциплинарен урок

Открит интердисциплинарен урок

 

Да съчетаеш две привидно противоположни дисциплини е предизвикателство. То не притесни учениците от 11 е, ж и з клас. На 05.05.22г. любознателните и креативни  младежи представиха интердисциплинарен урок на тема „Биохимичната мелодия на емоциите“, изготвен по метода на проектно-базираното обучение и вдъхновен от спецификите на STEAM.
Под ръководството на преподавателите си по музика и биология – г-жа Спасова и г-жа Симеонова, учениците изготвиха и представиха презентация, в която разгледаха различните емоции, действието на невромедиаторите и влиянието на музикално-изразните средства върху емоциите на човека.
Бяха описани ежедневни ситуации, в които съзнателно или не човек използва музиката, за да предизвика определено настроение или поведение както в себе си, така и у другите.
В добре водената от презентаторите дискусия останалите ученици сами направиха основни изводи за влиянието на музиката, която звучи на обществени места, във филмите, дори и вкъщи.
Финалната част на урока имаше за цел да провокира учениците да изследват собствените си емоции, предизвикани от различни жанрове музика, а след това да опишат какви невромедиатори се отделят, за да бъдат оформени емоциите.

Урокът показа, че човек може да наблюдава себе си през музиката и зареди участниците и гостите с хубави емоции преди предстоящите почивни дни.

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации