Интересни факти за държавите в Европейския съюз.

 1. Най-дългото име на град в Европа е съставено от цели 58 букви и е на уелски език.- град Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwll­llantysiliogogogoch.

 1. Норвегия има пингвин за полковник. Птицата живее в зоопарка в Единбург. Първото му име е на лейтенант Нилс, а второто му е дадено в чест на крал Олаф V.
 2. В Берлин има повече дюнерджийници от Истанбул. В Германия се консомират повече дюнери, отколкото в Турция.
 3. Германия е страната с най-много ресторанти McDonald’s.
 4. 9 европейски държави все още са монархии някои, от които:
  • Белгия
  • Андора
  • Люксембург
  • Монако
  • Испания
 1. Във Венеция храненето на гълъби е забранено. Големият брой гълъби във Венеция доведе до закон, който забранява храненето им. Местните власти искат да накарат птиците да си тръгнат, защото смятат, че те развалят фасадите и паметниците на старинния град, но хилядите туристи продължават да им се радват.
 2. Ходенето до тоалетна в океана е незаконно в Португалия.
 3. Най-малката държава е княжество Сийленд е най-малката държава в света. Тя има цели 5 обитателя и е разположена на 550 кв.м. площ.
 4. Химн без текст-Именно „Кралският марш“ на Испания е химнът, който близо 270 години е бил ощетен откъм мъдри слова и националисти, пеещи гордо за своята история
 5. Армия само от 12 души-Сан Марино е държавата с най-малката армия в света
 6. Игра на покер със залог ALL-IN = Фарьорски острови. Една пиянска вечер при игра на покер датският крал печели от норвежкия крал Фарьорските острови, които са владения на Дания до ден днешен
 7. Улица 31см.- Германците имат честта да се разхождат по най-тясната улица в света. Тя се намира в град Ройтлинген и е широка едва 31 см. Преди да се прочуе с минималистичните си размери, празното пространство е било оставено нарочно, за да се избегне рискът при пожар огънят да се прехвърли от едната сграда към другата.
 8. Австрия е държавата, която има 8 съседки- Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Италия, Швейцария, Лихтенщайн и Германия
 9. България никоа не е губила внаме в битка.- Българската армия е единствената въоръжена сила в света, която никога не е губила бойно знаме, въпреки че е участвала във всички войни.
 10. Жестовете в Германия.В Германия, ако вдигнете палец, това означава, че искате една бира, показалецът означава две бири.
 11. Италия е държавата, в която около 20% от населението е над 65-годишна възраст.
 12. Полицаи полиглоти са в Англия и говорят над 300 езика.
 13. През лятото слънцето във Финладния не залязва цели 73 дена, а през зимата не изгрява 51 дена.
 14. В Швейцария овкусяването на ястията със сол и пипер се счита като обида за готвача.
 15. Държавата ,в която няма комари е Исландия.
Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации