Интересни факти

 

БългарияТя е една от най-старите държави в Европа. Тя е и единствената държава, която никога не е променяла името си от създаването си през 681г. Пловдив, вторият по големина град в България, е един от най-старите постоянно населени градове в Европа и света. Кирилицата заменя глаголицата, която е създадена по-рано от Кирил и Методий. Климент Охридски, който е ученик на Кирил, е опростил глаголицата. Кирилицата е третата официална азбука на ЕС, откакто България се присъедини към Съюза през 2007г. 

 

Кипър – На острова ще чуете основно гръцки и турски език. Английският също е много разпространен и повечето от местните го говорят свободно. Великден е най-яркият празник. Много от византийските храмове са запазени и до днес и се считат за свещени. В знак на уважение, при посещението им туристите трябва да носят блузи с дълъг ръкав и дълги панталони и като цяло консервативно облекло. 

 

Белгия – Белгия е може би единствената държава, която е дарена. През 1555 г. бъдещият крал на Испания Филип II получава тази страна като подарък от дядо си, херцога на Бургундия Карл Смелият. Столицата на Брюксел се превърна в главния град на съвременния търговско-икономически съюз на европейските държави – ЕС. Градът беше удостоен с такава висока чест, като взе предвид значителния принос на Белгия като един от основните инициатори и създател на Европейската общност. Тук се намира и щабът на НАТО. 

 

Италия – Името на Италия означава „земя на телета“ и идва от гръцкото „italos“, както е бил наричан първоначално само районът на Калабрия. Столицата Рим е най-големият град в Италия и съществува от почти 3 000 години. Италия е родината на Европейския Ренесанс. 

 

Франция – Може да не изглежда толкова огромна, но Франция всъщност е най-голямата страна в ЕС. Тя има площ от 643 801 квадратни километра, което представлява близо една пета от общата площ на ЕС. Друг европейски рекорд също държи Франция: Gare du Nord, централната жп гара на Париж, е най-голямата в Европа. 

 

НидерландияНа квадратен километър се падат по 487 души и това прави Нидерландия най-гъсто населената страна в Европа. В страната работят специални лаборатории, в които всеки може да занесе за проба кокаин, марихуана или екстази. 

 

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации