Клаудия Томова от 11- г клас представи България на младежкия регионален конгрес Génération LabelFrancÉducation 2024

Конгресът Génération LabelFrancÉducation се организира веднъж на две години. Целта на този форум е да свърже ученици от училищата, отличени със знака LabelFrancÉducation за високи постижения в областта на френскоезичното билингвално обучение и да укрепи сред тях чувството за принадлежност към мрежата LabelFrancEducation. Конгресът събира ученици от 12 държави от Източна и Централна Европа.

Първото издание на форума се проведе във Варна през октомври 2022 година. От 9-ти до 11-ти май тази година се проведе второто издание в Букурещ. Сред четиримата избрани да представят България бе Клаудия Томова, ученичка от 11- г клас във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“. Подборът бе извършен сред кандидати от единадесет езикови гимназии в България в два етапа: мотивационно писмо и устно събеседване. Българската делегация бе съставена от представители на  ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“-Пловдив, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“-Благоевград, ПГРЕ „Г.С.Раковски“- Бургас и 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“-София, г-жа Галина Петкова – учител по френски език и г-жа Клодия Калво – заместник културен съветник и Аташе по образователно сътрудничество във Френски институт.

В програмата бяха включени разнообразни образователни дейности, разпределени в три ателиета.  Темите бяха следните:

1) Олимпийските игри: тяхната история и еволюция, ролята на феминизма, значението на уважението и подкрепата, както и връзката между менталното и физическото здраве.

2) Устойчиво развитие и европейско гражданство, включително изчисляването на въглеродния отпечатък.

3) Медийна грамотност, с акцент върху Международния ден на пресата (3 май).

Разпределени в международни групи, участниците обменяха мнения и възгледи по актуални теми на френски език, което насърчи културния обмен, създаде възможности за укрепване на европейската идентичност и спомогна за създаването на нови приятелства и укрепване на връзките между учениците.

Форумът беше съпътстван от културна вечер с изпълнение на франкофонски песни от френско-румънската изпълнителка Мадалина Кока, както и брейк танци, един от петте нови спорта на тазгодишните Олимпийски игри, представени от румънската шампионка Карла Мунтеану.

В края на събитието по един представител от всяка държава участва в телевизионната викторина „Parlez-vous Europe?“ водена от Роман Кретиан. Викторината ще бъде излъчена по румънската национална телевизия TVR и френската TV5MONDE по време на Олимпийските игри.

На всички участници бяха връчени престижните сертификати „LabelFrancÉducation“, предоставени от френското министерство на външните работи като гаранция за качественото билингвално обучение на френски език в чужбина.

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации