Любопитни факта от историята на Европейския съюз

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес датата символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. 9 май е избран неслучайно за Денят на Европа. На тази дата през 1950 г. министърът на външните работи на Франция Робер Шуман дава гласност на идеята на своя служител във френското външно министерство Жан Моне за формиране на Европейска общност (ЕОВС).

 

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция. Страните, към които апелира Шуман – Западна Германия, Франция, Италия и държавите от Бенелюкс, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси. Ето още 10 любопитни факта от историята на Европейския съюз.

 

  1. В самото си начало Европейския съюз стартира като Европейско обединение за въглища и стомана. Част от него са както Франция, така и Западна Германия, между които има доста напрежение и идеята за тях е добре дошла. Архитектът на европейското обединение Жан Моне създава стъпка по стъпка обединена Европа, за да се получи желания резултат.
  2.  Създаването на ЕС е подтикнато от желанието на редица европейски политици да премахнат завинаги възможността за възникване на война на континента и в опит да възстановят Европа след края на Втората световна война.
  3. Изразът „Поколение ‘68“ произлиза от 60-те години на 20-ти век, когато се появява „младежката култура“. Благодарение на групи като Бийтълс са привлечени огромни тълпи тийнейджъри и така се спомага за стимулиране на културната революция, както и създава предпоставка за увеличаване на различията между поколенията. Всъщност периодът е благоприятен за икономиката. В резултат историята помни периода на „Поколение ‘68“ като начало на края на мита при търговията между страните. Период на студентски бунтове в Прага и много промени в обществото и поведението се асоциират с него.
  4. Депутатите от ЕС могат да се избират от гражданите едва от 1979 г. Преди това депутатите в Европейския парламент са били определяни измежду членовете на националните парламенти на държавите членки.
  5. След падането на Берлинската стена през 1989 г. и обединението на Източна и Западна Германия, ГДР и Западен Берлин се присъединяват към ФРГ и по този начин територията им влиза в ЕС без условия и предприсъединителни програми. Обединението на двете държави се приема от ръководството на ЕС (тогава Общност) за обикновена териториална промяна на Западна Германия. Така Източна Германия всъщност никога не става реален част от Съюза, а се присъединява към ФРГ и престава да съществува. Единствено ФРГ е член на Общността.
  6. Още от създаването си структурата на ЕС се определя като храмова, по подобие на гръцки храм с три стълба, обединени под общ покрив. С това понятие се обяснява припокриването на организациите на Европейските общности с Европейския съюз. Съгласно възприетия модел като „първи стълб“ се приемат Европейските общности, а вторият и третият представляват форми на междудържавно сътрудничество като обща външна политика и т.н.
  7. Мотото на ЕС е идея на ученици, намерена сред дадените предложения на сайта в интернет, която е направила впечатление и леко променена, впоследствие се използва. Oт 2000 г. мотото е „Единство в многообразие“, което пасва идеално на множеството различни езици и традиции и напомня за общите ценности.
  8. Най-много държави, цели десет, са се присъедини към ЕС през 2004 г. Това са Естония, Кипър, Естония, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия.
  9. През цялата история на Съюза три държави са се отделили и го напускат. През 1962 г. Алжир получава независимост от Франция и напуска ЕС. През 1979 г. Гренландия получава право на самоуправление от Дания и напуска след референдум. През 2020 г. Великобритания също напуска след референдум, проведен четири години по-рано, на 23 юни 2016 г.
  10. В момента в Европейския съюз има 27 държави, а площта му е 4 233 255.3 кв.км, върху който живеят около 447 млн. граждани. Ако Европейският съюз бе една държава, той би бил 7-ма по територия (след Русия, Канада, Китай, Бразилия, САЩ и Австралийския съюз) и 3-та по население (след Китай и Индия) страна в света.

 

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации