Слово на Директора на Френска езикова гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери” – госпожа Мариела Николова, по повод 30-годишния юбилей на училището

ФЕГ - блог снимка

 

        Скъпи ученици, уважаеми колеги,

 

Казват, че човек в живота си трябва да направи три неща: да посади дърво, да възпита деца и да остави следа след себе си. Да създадеш училище обаче е едно свещено благодеяние, което събира в себе си всичко това. Защото освен желанието, се изисква пълно себеотдаване на тази кауза – мечти, търпение, воля, сърце, душа и много любов.

Вече 30 години Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ пази онзи съзидателен порив на всички личности, които вложиха енергията, младостта си и любовта си, за да превърнат училището в синоним на дом, който събира в едно мъдростта, опита и приятелството.

Днес за пореден път отдаваме заслужена благодарност на първите учители, които съградиха основите на гимназията ни, а най-вече на дългогодишния директор, основател на училището – г-жа Нели Вачкова, защото през 1991 г. точно нейната целенасоченост и усилия доведоха до създаването на Френската езикова гимназия. Същата година e избран и патронът – Антоан дьо Сент-Екзюпери.  Точно преди десет години, след дълъг период, белязан с изпитания, мечтата – училището да съществува в самостоятелна сграда, се превръща в реалност.

Такива са фактите – контурите на историята. Зад тях впоследствие стоят усърдието, упоритостта и сърцата на всички онези стотици хора, преминали през коридорите на  Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“.

А какво още освен любов е нужно, за да върви напред едно училище?

Преди всичко високо поставени цели и силно развито чувство за дълг и  отговорност към бъдещето. През всички тези 30 години нашето училище  успя да обедини много хора – учители, ученици, родителите им, съмишленици и съратници. Днес никой от нас не забравя, че нашето училище е орисано с думите  на патрона ни, който ни завещава, че „душата трябва да се отглежда и постига, а да живееш, значи да се раждаш бавно.“

За тези години успяхме да утвърдим училището като научно, културно и спортно средище. Функционират литературни клубове, всеки месец се организират срещи с поети, писатели, хора на словото, правят се вътрешни конкурси, изложби с картини на нашите ученици, талантите от вокалната група участват във всеки училищен празник. Гимназията има изяви в спортовете тенис на маса, волейбол, лека атлетика. От 2013 г. училището ни е член на световния образователен лейбъл FrancEducation, присъден ни от Министерството на външните работи на Франция за качество на преподаване по и на френски език. Учениците ни представят достойно България в Евроскола, а през 2018г. гимназията ни е удостоена с плакет „Училище посланик на Европейския парламент“ и се утвърждава като едно от водещите най-активни училища посланици в България. За целенасочената и качествена работа на нашите ученици и техните ръководители през последните пет години училището ни заслужено носи знак за качество “ЕTwinning училище“, което е високо признание за постиженията на гимназията.

Френска езикова гимназия е обществена институция, в която учителят има ролята на водач, наставник, будител. И до днес голяма част от преподавателите в училището са негови възпитаници. Това е знак за емоционална, интелектуална, професионална приемственост, която създава и на ученици, и на учители усещането, че са част от една общност. Ето така  паметта за миналото става завет към бъдещето.

Във Френската гимназия работят опитни и висококвалифицирани преподаватели, чиято мисия е да създадат личности, уверени в знанията и уменията си.  Успешното продължаване на образованието на нашите възпитаници в български, европейски и световни образователни институции е резултатът от дейността и усилията именно на педагогическия екип.

Скъпи наши ученици, отправям ви следното послание: давайте полет на мечтите си и нека целите ви да са високи! Не бягайте от усилията, които са нужни за тяхното постигане!

Скъпи колеги и приятели, вие сте истинските герои в нашето училище! Въпреки предизвикателствата на времето, в което работим, вие не се уморявате да създавате личности, отговорни и свободомислещи граждани, но най-вече- добри хора! Благодаря Ви за любовта към учителстването!

Нашето училище е младо – само на 30 години! С енергията на младостта то върви уверено напред, в непрекъснат диалог с времето. Нека помним, че всички поколения – минали и настоящи, пишем историята на Френска езикова гимназия и го превръщаме в училище със съвременна европейска визия!

 

        Честит празник!

 

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации