Триумф на ученици от ФЕГ на Конкурса по превод от френски език

Безапелационно представяне на ученици от ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ на ежегодния конкурс по превод от френски език на името на Иван Иванов, изтъкнат преводач от френски, италиански, румънски и руски на творчеството на Данте, Бодлер, Мюсе, Молиер, Вийон.

От 2019г. конкурсът има национален обхват и се провежда в сътрудничество със Сдружението на преводачите в България, Френския институт в България, Издателство “Колибри”, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и АМОПА – Асоциация на членовете на Ордена на френските Академични палми.

На 11 май 2024 г. на тържествена церемония в актовата зала на IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ – гр. Варна възпитаниците на ФЕГ заслужиха бурните аплодисменти на жури, организатори и гости на събитието. Сред над 200 творби на ученици от училища от цялата страна, нашите момичета завоюваха цели 6 от общо 10 призови места, както и Голямата награда за изключителни постижения в превода на проза и поезия – плакет с лика на Иван Иванов, авторско произведение на варненския скулптор Николай Нинов.

Учениците, които доказаха не само че владеят езика на Виктор Юго, а и виртуозно си служат с родния български език, са:

Габриела Петкова от 12-а клас – първо място за превод на проза, второ място за превод на поезия и Голямата награда на името на Иван Иванов.

Румяна Тарапанова от 12-а клас – второ място за превод на проза.

Пламена Петрова от 12-а клас – трето място за превод на проза.

Александра Русева от 12-б клас – поощрителна награда за превод на поезия.

Десислава Младенова от 11-в клас – поощрителна награда за превод на поезия.

Учителите им по френски език Силвия Маринова и Гергана Душилова, ръководството и педагогическият екип на ФЕГ се гордеят с постиженията им и  им пожелават да съхранят любовта към словото и да продължават да развиват таланта си за писане.

Вярваме, че успехите на тези талантливи момичета ще бъдат мотивация и за всички онези, които владеят перото, но не се престрашават да се впуснат в предизвикателството. Помнете – „Тайната да излезеш начело е да започнеш./Марк Твен/.

Видео от церемонията по награждаване: тук

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации