Учители по френски език от ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ на обучение във Виши, Франция

От 4-ти до 16-ти декември 2022 г., за четвърта поредна година, български учители по френски език станаха част от голямото франкофонско семейство на Центъра за съвременни подходи към езиците и медиите CAVILAM – Alliance française в гр. Виши, Франция. Обучението е възможно благодарение на стипендиите на френското правителство, които се отпускат на кандидатите след селекция от страна на Френския институт в България, с подкрепата на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Тази година г-жа Ели Дечева и г-жа Кристина Кирякова представиха методическото обединение по френски език на ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ сред общо единадесетте преподаватели от София, Бургас, Варна, Перник, Пловдив, Силистра и Стара Загора.

Сред предложените теми на обучението бяха: „Позитивната педагогика: откриване на основните принципи“, „Търсене и създаване на подкрепящи методики чрез дигиталните ресурси и медии-аудио, видео и аудио-визуални ресурси в клас“, „Литература, изкуства и култура чрез електронни ресурси и медии“, „Кои са французите? Придобити идеи и стереотипи“, „Език в процес на еволюция“, „Междукултурни измерения“, „За ученето на чужд език чрез песен“ и др. Стажът протече под мотото: „Изживейте приключението на френския език!“

След завръщането си в България учителите ще приложат своя опит в класните стаи, ще обменят идеи с колегите си и ще продължат да бъдат активни участници във франкофонските дейности, ателиета и он-лайн обучения, организирани или подкрепени от АПФБ, от Френския институт в България и от Международната организация на франкфонията.

Преподавателите изказват специална благодарност на Френското посолство в България и на Френския институт в България за предоставената възможност, осъзнавайки, че всичко това е дело на години безрезервен труд в полза на преподаването и разпространяването на френския език и култура в България и на усилия от страна на Асоциацията на преподавателите по и на френски език още от самото й създаване в далечната 1992 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации