Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ с награда за мултикултурно образование и толерантност

 

 

На 18 февруари, Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ в гр. Пловдив стана първото училище, отличено с наградата „Симон Вей“ за мултикултурно образование и толерантност. От 2018 г. Френската гимназия е със статут на училище посланик на Европейския парламент.

Наградата е учредена от евродепутата Илхан Кючюк и неговия съветник Валентин Тончев, наш бивш възпитаник, и подкрепена от Американския еврейски комитет. Наградата бе връчена на директора на гимназията г-жа Мариела Николова, в знак на признание към активността на членовете на училищния европейски клуб, които заедно с техният ръководител г-жа Донка Алексиева от 15 години развиват и укрепват европейските ценностите  в гимназията.

 

 

Симон Вей е емблематична личност от еврейски произход, виден френски политик, бивш министър на здравеопазването и първата жена, която застава начело на Европейския парламент. През 1944 г. заедно с фамилията си е арестувана и е депортирана в концентрационния лагер Аушвиц-Бирквнау , където остава 13 месеца. През 1979 г. Симон Вей е избрана за председател на Европейския парламент и става първата жена – председател на тази висока трибуна.

„Няма съмнение, че заветът на Симон Вей е актуален и днес. Поредното доказателство за това е работата на Френската езикова гимназия в Пловдив, която притежава потенциала, силата и далновидността да подкрепя устоите на демократичните ценности и европейските принципи.“, заяви Илхан Кючюк. Той подчерта още, че от 2007 г. гимназията се е превърнала в „дом на европейската история“ чрез своя клуб “Активен европеец“, който се наложи като основен фактор за реализиране на европейската образователна идея. „Свобода, равенство, братство  е не само държавният девиз на Френската република, но и основна аксиома на образователната система във ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“. Преподаването на европейски ценности  и формирането на нагласи, необходими за демокрацията, гражданството, диалога между културите  и личностното развитие, все постулати на непреходната Симон Вей, заслужено правят френската гимназия първия носител на наградата.“,  каза съучредителят на наградата Валентин Тончев.

След церемонията по награждаването евродепутатът Илхан Кючюк изнесе пред учениците от училищния европейски клуб лекция на тема: „Бъдещето на Европа“, която провокира голям интерес и въпроси.

 

Трябва ли България да въведе еврото и няма ли опасност да се окажем в криза, в каква Европа искате да живеят вашите деца и как да запазим националните си ценности в голямото европейско семейство. На тези и още десетки въпроси търсиха отговор ученици от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ в дебат с евродепутата Илхан Кючюк. Повече от час те дискутираха върху възможностите за успешна реализация на младите хора у нас и зад граница, като не пропуснаха да коментират и горещи теми като скока на цената на горивата, конфликта Русия-Украйна и отношенията на страната ни с Република Северна Македония.

 

 

„Тази награда е голямо признание за Френската гимназия. В същността си изучаването на чужди езици е сближаване с другия, превръщане на чуждия в свой чрез познание на неговата култура, традиции, начин на живот и мислене. В този смисъл нашето училище предлага плодородна почва за реализиране на мултикултурно образование и възпитание в дух на толерантност и приемане на различията“, каза по време на церемонията директорът Мариела Николова. И цитира патрона на гимназията Антоан дьо Сент-Екзюпери: „Ако се различавам от теб, това не само не те ощетява, но те обогатява. И аз съм ти признателен, че ме приемаш такъв, какъвто съм“.

Г-жа Николова благодари на колегата си Донка Алексиева – главен учител и ръководител на училищния Европейски клуб от 2007 година до днес и на учениците от клуба и се обърна към тях с думите: “ Гордея се с всички Вас! „

Европейският клуб е част от Националното сдружение на българските европейски клубове. През 2018 година ФЕГ става първото училище в Пловдив, което извоюва статут на училище посланик на Европейския парламент. Учениците са представяли три пъти България в Европарламента в Страсбург чрез участие в „Евроскола“ – през 2009 г., 2013 г. и 2021 г.

Донка Алексиева заяви, че това е награда за всички членове на Европейския клуб през всичките година, в които са развивали своята креативност и активна дейност.

„Винаги съм казвала, че нашите ученици са отстоявали европейските ценности навсякъде, където са били и много деликатно представят европейската идея в училище“, каза г-жа Алексиева.

Валентин Тончев, който е от випуск 2003, се върна в годините назад, за да припомни, че успява да замине на учи във Франция, благодарение на членството на училището в Международната организация на франкофонията. След като завършва бакалавърска и две магистърски степени, той се връща в България. Както направили и повече от връстниците му, решили да продължат образованието си зад граница.

Учениците изненадаха гостите с подаръци – луксозно издание на “Малкият принц“  и авторска живопис.

 

Facebook
Twitter
Email

Сподели:

Facebook
Twitter
Email

Свързани публикации