Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери " Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море." (Антоан дьо Сент-Екзюпери)
Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери
FR | BG | EN
"

  "
Нашият патрон
       

     Това име иде отдалеч… В него се сплитат очарованието на един вековен замък с вековен парк някъде край Рона, тайнственото мълчание на сахарските нощи, спокойствието на пасищата в Патагония, адът на снежните урагани в Андите, слънчевият блясък над Аликанте и пътят към смъртта между звездите на Южния кръст.

     Антоан дьо Сент-Екзюпери е роден на 29 юни 1900 година в Лион. Още в детинството си пише стихове и проза, рисува, занимава се с механика и на седемгодишна възраст лети за първи път със самолет от едно военно летище , съседно на тяхната къща.

     През 1925 година Екзюпери печата за първи път и завързва литературни приятелства.

     През 1927 година той вече е шеф на малко френско летище в в Испанска Мавритания и написва там първата си книга „Южна поща” . През 1931 година за „Нощен полет” получава наградата „Фемина”, а няколко години по-късно, за „Земя на хората” – „Голямата награда” на Френската академия. В началото на Втората световна война е мобилизиран като летец и успява да бъде зачислен за пилот на далечни разузнавания. След поражението на Франция е демобилизиран и до 1943 година се установява в Ню Йорк. През това време написва „Боен пилот”, „Писмо до един заложник” и „Малкият принц” и работи върху голямата си недовършена книга „Цитаделата” . Прославя се в целия свят. Книгите му се превеждат на всички езици.

     В 1943 година тръгва за Северна Африка с един американски конвой. Зачислен в бомбардировъчна ескадрила, участва в освобождението на Сицилия, а след това е пилот на разузнавателен самолет. На 31 юли 1944 сутринта Сент-Екзюпери отлита с мисия за разузнаване над областта на Гренобъл и Анеси, близо до местата, където е минало детинството му. От този полет той никога не се завръща и тъй като никакво съобщение от него не е било прието, се смята, че падането му е било бързо и предизвикано от атака на германски изтребител...

     За ония, които знаят единствено книгите му, той е само един много голям писател. Но в това име всичко е изключително: и писателят, и мислителят, и ученият, и човекът. Известният поет Леон Пол Фарг казва, че „да стиснеш ръката му, винаги биваше едно събитие.” “Той беше – пише неговият началник и другар генерал Шасен – едновременно голям писател, голям философ, изобретател (той има 10 патента за изобретения), математик, без да смятаме – боен летец, инженер, конструктор, аеродинамик, военен герой и най-сетне приятел.”

     За него са написани много статии и книги, но неговият образ тепърва ще се открива.
То е наистина нещо необикновено – тоя писател, който създава у читателя нови сетива: ново зрение, нови отношения към света и нещата.

     Думите отговорност, дълг, приятелство, смелост събличат своите обезцветени, изтъркани от многовековно употребление дрехи, възправят се в своята първоначална чистота и в същото време се събират като във фокус в един-единствен смисъл, който е най-истинската цена на живота: отдаване на другите.

     по Константин Константинов,
      предг. към “Избрани творби” на Антон дьо Сент-Екзюпери
      С., 1980

Френска езикова гимназия "Антоан дьо-Сент Екзюпери"
© Всички права запазени - 2009 - 2021 г.