Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери " Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море." (Антоан дьо Сент-Екзюпери)
Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери
FR | BG | EN
"

  "
Постижения и награди

С огромно удоволствие и гордост Ви съобщаваме за поредното ни

eTwinning отличие:

ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ получи почетния знак „eTwinning училище“ 2021-2022.2019-2020

Национални и европейски отличия на нашите ученици в ETWINNING проекти

Две поредни учебни години ученици от 8б класове с ръководител Ели Дечева работиха в активно сътрудничество с техни връстници от Франция, Белгия, Гърция, Чехия и Испания по съвместни проекти, основаващи се на партньорство, приятелство, толерантност и неизменно в духа на европейските и човешки ценности. И двата проекта бяха отличени с Национален знак за качество, както и с Европейски знак за качество.


През учебната 2018-2019 година ученици от 8б (настоящ 10б) клас работиха по проекта „Да поговорим за Европа“. В съвместната им работа с ученици от Франция, Белгия, Гърция, Чехия и Испания създадоха кулинарен наръчник с рецепти с типично за всяка държава тристепенно меню, различно за всеки сезон. Пресъздадоха и историята на Европейския съюз в кратък съвместен звуков документ. Всеки участник реализира видео, в което сподели представата си за бъдещето на Европа. Всички дейности бяха замислени и изпълнени изцяло на френски език с много силен акцент върху дигиталните умения на учениците. Учениците рисуваха, изпращаха и получаваха картички и подаръци за двата големи празника – Коледа и Великден, както и споделяха време във видеосрещи със свои връстници от страните-участнички в проекта. И горди сме да отбележим, че в конкурса за лого на проекта победител стана българско предложение с автор Александър Генчев. Едно незабравимо и вдъхновяващо Etwinning приключение.


Щафетата поеха през 2019-2020 учебна година учениците от 8б (настоящ 9б) клас, които с много жар и вдъхновение участваха в проекта „Приятелството, както любовта, минава през стомаха“. През цялата учебна година те си партнираха с ученици от Франция, Гърция, Белгия и Чехия. Основната цел на проекта отново беше взаимното опознаване, но този път бяха обединени и от желанието да се противопоставят на кибернасилието между съученици. Учениците от петте държави изработиха илюстрирана книжка с авторски поеми на тема „Кибертормозът“, представиха регионите и училищата си, образователната система на страната си, както и местните традиции за Бъдни вечер, Коледа и Великден. Учениците представиха в различен формат традиционните български ястия за тези празници като споделиха рецептите им. И отново всички дейности бяха замислени и изпълнени изцяло на френски език с особен акцент върху дигиталните умения на учениците. Учениците рисуваха, изпращаха и получаваха картички за двата големи празника – Коледа и Великден, както и споделяха време във видеосрещи със свои връстници от страните-участнички в проекта. И отново с гордост споделяме, че в конкурса за лого на проекта победител стана българско предложение с автор Драгомира Ганчева. Поредното незабравимо и вдъхновяващо Etwinning приключение.


До следващата ни среща в Etwinning!
2018-2019


Отличие в Националната конференция по физика
В началото на месец април в град Велико Търново се проведе 47-ма Национална конференция по въпросите на обучението по физика, организирана от Съюза на физиците в България. Темата на конференцията бе „Интегрален подход в обучението по физика”, която е мотивирана от предстоящото през 2019 г. честване на 150-годишнината от създаването на Периодичната система на елементите от Д. Менделеев.
В рамките на конференцията се проведе специализирана Младежка научна сесия, на която бе отличена дванадесетокласничката Мария-Габриела Желева. Нейната презентация „Системи от звезди” впечатли водещи специалисти и учени, сред които доц. Райкова от ПУ „Паисий Хилендарски”. След участието си в този национален форум Мария-Габриела сподели: „Успехът си дължа на моите учители – г-жа Соня Владикова и г-жа Радка Цанева, на които изказвам своята благодарност за това, че вярват в младите и не отказват помощ на тези, които искат да разгадаят тайните на природните науки.”
Националната конференция по физика донесе на Мария-Габриела Желева освен награда и предложение да продължи обучението си във Физическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” със специалност „Инженерна физика”.

2013-2014


Учениците от Френска езикова гимназия " Антоан дьо Сент-Екзюпери" - Йоанна Стойчева от 12 "з" клас, Серафим Кирковски от 12 "в" клас и ръководителят на училищния европейски клуб-госпожа Донка Алексиева,посетиха Европейския парламент в Брюксел от 02.-04.04.2014г. Визитата бе по покана на евродепутат д-р Андрей Ковачев. Учениците спечелиха първо място (съответно на социалната мрежа и на комисията) в Националното младежко състезание за изработване на плакат "Европейски избори 2014",организирана от информационното бюро на Европейския парламент и НАБЕК.
Групата присъства на дискусия в библиотеката на Европейския парламент на тема "Документите говорят-съдбата на македонските българи", на парламентарен дебат в пленарната зала на комисията по външна политика,на откриването на изложба "Родопите-среща на толерантността",организирана от евродепутат Моника Панайотова


2012-2013


Камерна формация от групата по СИП - музика, представи достойно Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери” на междунарoдния конкурс за детско-юношеско творчество „ С песен и обич творим добро”, организиран от ДФВ „Омайниче” – Пловдив.
Момичетата получиха специална награда и заслужени аплодисменти .
Поздравления за триото - Ева Варадинова, Ангелина Матева и Кристина Арабаджиева !
Нека да не забравяме и Мария Стойнова от XI б клас!
Тя е носител на много награди от национални и международни музикални конкурси. Обучава се в ART Voice Centre.
Мария участва активно в музикалния живот на Френска езикова гимназия „ Антоан дьо Сент- Екзюпери” и винаги е повод за гордост.
През месец юни ,тя спечели наградата на публиката на международния франкофонски фестивал „Златен ключ”- Пловдив 2013.
Доказателство за нейния талант е и успешното участие в X – фактор ,в групата „Лолипоп”,с художествен ръководител - Мария Илиева.ОТНОВО ПЪРВИТЕ МЕСТА СА НАШИ !

   Отново заехме първите три места на областното състезание по химия – „Златна епруветка”, проведено от Обединен детски комплекс /ОДК/ - Пловдив.
   Първо място безапелационно зае Гергана Данчева от IX-ти „В” клас с презентацията си Физиологично действие на газираните напитки.
    Второто място е за презентацията на тема: За и против чая и кафето, представена от Виктория Варсанова и Здравка Калескова от XI-ти „Е” клас.
   Ваня Костова и Стефка Христозова от X-ти „Б” клас се класираха на трето място с презентацията Хранителни добавки.
   А тази година имаме още един повод за гордост – представянето ни на областното състезание „Луд химик” за решаване на задачи по „Химия и опазване на околната среда”, организирано от ОДК-Пловдив.
   В групата за VIII-ми клас (в езиковите гимназии /ЕГ/ - IX-ти клас) първа се класира отново Гергана Данчева от IX-ти „В” клас, а в групата за X-ти клас (в ЕГ – XI-ти клас) първото място е за Йоанна Стойчева от XI-ти „З” клас.
   Радваме се, че доказахме, че учениците от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери” – Пловдив сме най-добри в област Пловдив.

Нашите ученици в Европейския парламент в Страсбург

   На 7 март 2013г. 24 ученици от XI и XII клас на Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери” участваха в симулативна сесия на Европейския парламент в Страсбург и в играта „Евроскола”. Повечето от тях членуват в Евроклуба на училището, който получи правото да отиде в Европарламента, след като стана първенец на оспорвано регионално състезание през февруари . Учениците имаха възможност да работят в групи заедно със свои връстници от 21 европейски държави по теми, свързани с бъдещето на Европа, селскостопанска политика, миграция, свобода на медиите и др.

   "Много съм удовлетворена и горда, че за втори път се отдава възможността учениците ни да представят и защитят името на България и училището със своите компетентности като европейци", каза преподавателката по философия Донка Алексиева, дългогодишен ръководител на "Евроклуб"-а във Френската гимназия. .

   Единайсетокласничката Вили Атанасова стигна до финала на играта "Евроскола". Нейният отбор завоюва второ място. "Представянето ни бе много добро. Запознах се с нови хора. ЕС ни дава предимство да можем свободно да учим в европейските страни. Страшно много се радвам, че достигнах до финала и представих България", казва Вили. .

   На официалното откриване дванадесетокласничката Изабела Лазова бе говорител на групата на Френската гимназия и представи България, Пловдив и училището. Евросъстезанието бе организирано и за преподавателите. Отборът, в който бе помощник-директорът на Френската гимназия Ана Атанасова, завоюва първо място с най-много правилни отговори за ЕС. Въпросите в теста се задават на 21 езика, а въпросът на български бе : "Какво представлява кръгът от звезди на европейското знаме". Ана Атанасова получи като награда книга – луксозно издадание за историята и настоящето на Страсбург.
2011-2012


Високи постижения на възпитаници на ФЕГ


Заехме първите три места...

За пореден път учениците от Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" гр.Пловдив, участвали в обласното състезание по химия "Златна Епруветка", оставиха далеч след себе си останалите състезатели. Явиха се Катерина Цончева и Дамяна Калчева, Даиана Тодорова и Мария Атанасова от XI клас, Мария Василева и Йолин Дончева от IX клас , Серафим Кирковски , отбор от Люси Герчева, Айшен Льотева и Харутюн Мезесизян от X клас ,които заеха първите четири места.

За националното състезание по химия бяха класирани на I място - Катерина Цончева и Дамяна Калчева със "Заниматела книга по химия", на II място - Мария Василева с постер. До Националното състезание бяха допуснати и Йолин Дончева с презентация на тема "Шуслерови соли", Серафим Кирковски и отбора на Даиана Тодорова и Мария Атанасова.
Заехме първите три места на националното състезание.
I място за екипа на Катерина Цончева и Дамяна Калчева с интересната им авторска книжка, в която един от елементите "Новооткрити химични елементи" е представен на български, френски и английски език.
II място - Серафим Кирковски с есе на тема "Химично-личностна връзка Върху ресинкретизацията на науката", в което има невероятни аналогии и връзки между философски идеи и знания по химия.
III място - Даиана Тодорова и Мария Атанасова, които представиха "Пчелата - велик химик".
Гордеем се с постигнатите резултати и вярваме, че и следващата година ще се представим достойно :) :) :)
С отлични постижения се завърнаха от националната олимпиада по френски език Рафлин Саркисян (12 Б) и Георги Георгиев (12 Е). Националната комисия присъди оценка отличен 6,00 и званието Лауреат на националната олимпиада на Рафлин, а резултатът на Георги е отличен 5,75.
Същите ученици спечелиха призовите места на второто издание на националния конкурс по превод, в който победител е Георги Георгиев. Двамата са поканени да преведат по две глави от новелата “Ceux qui se sont perdus”, която след това ще бъде публикувана в престижно двуезично издание.
Ръководители на Рафлин и Георги са преподавателите по френски език в гимназията г-жа Ани Атанасова и г-жа Ангелина Маринова.
Преди броени дни беше оповестено и класирането на Хрисина Неделева от 12 Е клас за националния кръг на олимпиадата по български език и литература с отличен резултата от областния етап.

ЧЕСТИТО!
2010-2011   Интересен и ценен изследователски проект на екип ученици, осъществен през 2008-2009 година в рамките на международен проект „Игра на стъклени перли”.
   Заради своята журналистическа и антропологическа стойност проучването на случаи на откраднати камбани в Пловдив и региона „В търсене на изгубения звук” спечели голямата награда в конкурс на Фондация за нова култура и беше включено в книгата „Как се прави камбана” , изд. „Жанет 45”, 2009 г.  
   Сред достойните изяви на ученици от ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери” се откроява представянето на националните олимпиади по Философия и Гражданско образование под ръководството на г-жа Донка Алексиева.
   Имената на отличилите се през годините наши възпитаници може да видите тук.
   За 11-та поредна година в Пловдив се проведе престижният конкурс за есе, организиран от студентската организация на ВМРО. Темата тази година беше “Моята мечта за Пловдив”.
   Първото място беше спечелено от Лилия Мерджанова от 11 е клас.
   Наградата на победителката беше връчена лично от кмета на Пловдив г-н Славчо Атанасов
   Есето може да прочетете тук.

   Браво, Лили!

Френска езикова гимназия "Антоан дьо-Сент Екзюпери"
© Всички права запазени - 2009 - 2021 г.